Rondscheurende scooters, smalle straatjes met waslijnen boven je hoofd en een prachtige baai waar je niet op uitgekeken raakt. En de Vesuvius die vanaf de andere kant van de baai over de stad waakt. Napels… een stad van uitersten. Op veler verzoek deel ik hierbij mijn top 10 Napels. Aan de ene kant van de stad ligt de baai van Napoli. Het stuk langs de kustweg is de afgelopen jaren erg opgeknapt. Het zit er vol met restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Zoals elke grote stad heeft ook Napels wijken waar je als toerist niet veel te zoeken hebt. Maar laat dit je niet weerhouden. Napels is een prachtige stad die je moet beleven. Laat je meevoeren met het ritme van deze stad en kijk goed om je heen. Veel mooie pareltjes verstoppen zich wel een beetje.

Deze top 10 Napels moet je gezien hebben als je een paar dagen naar Napels gaat. Als je in de gelegenheid bent om wat langer te gaan doe dat dan vooral. Plak er een paar dagen aan vast en geniet na een paar dagen drukte en chaos in Napels nog een paar dagen van de ongelofelijk mooie plaatsjes aan de Costiera Amalfitana, de oude stad Pompeii en de vulkaan de Vesuvius.

Mijn top 10 in Napels

Castel dell’ Ovo

Dit kasteel ligt op een eiland vlak voor de kust van Napels. Als je de kustweg vanaf de haven volgt richting Mergellina loop je er vanzelf langs. Het is een heerlijk rustpunt in alle chaos van de stad. En je hebt een fantastisch uitzicht op Napels vanaf het kasteel. De naam van het kasteel verwijst naar een lokale legende. De dichter Vergilius zou een magisch ei onder de stenen funderingen hebben gelegd om het kasteel tegen vernietiging te beschermen. Volgens de legende blijft het kasteel voor vernietiging gespaard zolang het ei heel blijft. Lees meer over het Castel dell’Ovo

De wijk Chiaia

Vanaf het Castell dell’Ovo loop je zo door naar de wijk Chiaia. Vervolg je pad over de kustweg. En voordat je het park Villa Comunale inloopt sla je rechtsaf. In de wijk Chiaia ligt de luxe winkelstraat, de via Chiaia. Het is één van de mooiste winkelstraten van Napels. Je zult er alleen weinig koopjes scoren want er zitten vooral mooie boetiekjes en winkels van dure merken. In deze buurt zitten ook veel restaurants dus als je moe bent van het shoppen kan je in ieder geval terecht voor iets lekkers. Niet alleen de via Chiaia is de moeite waard in de wijk is een heel netwerk van van gezellige winkelstraatjes. Vanuit deze wijk kan je richting de via Toledo lopen. Dit is een van de grootste winkelstraten met meer grote winkelketens. De zijstraatjes leiden naar de Quartiere Spagnoli,de Spaanse wijk.

De wijk Chiaia, top 10 Napels

Mergellina en Possilipo

Aan de andere kant van Chaia ligt de wijk Mergellina. Dit is één van de betere wijken van Napels. Het was ooit een vissersdorpje maar toen Napels groter werd is het ingelijfd bij de stad. In Mergellina ligt de tweede haven van de stad. Deze wordt nog veel door vissers gebruikt maar heeft ook een belangrijke toeristische functie. Je kan hier lekker ronddwalen en genieten van het mooie uitzicht op de zee. Het is hier veel rustiger dan in de hectische binnenstad. Vanuit Mergellina kan je de Rampe S. Antonio volgen. Vanaf deze weg heb je prachtig uitzicht op Napels en de Vesuvius. Als je wel eens ansichtkaarten hebt gezien van Napels zal je de uitzichtpunten herkennen.

Park van het museum van Capodimonte

Het museum van Capodimonte ligt in het paleis van Capodimonte. Het museum is zeker een bezoek waard maar hou ook wat tijd over om rond te wandelen in het park. Het paleis is omringd door een schitterend aangelegd park. MIjn tip: haal bij een paninoteca in de buurt een lekker broodje en ga picknicken in het park. Een bezoek aan het museum kan je goed combineren met zo’n picknick. In het museum zijn verschillende tentoonstellingen. Bekijk hier welke.

Het metrostation Toledo

De Daily Telegraph noemde het nieuwe metrostation Toledo in Napoli het mooiste metrostation van Europa. Ik ken niet alle metrostations maar neem het zo van ze aan. Indrukwekkend is het zeker. Het ontwerp is gemaakt door Óscar Tusquets Blanca. Het Na jaren bouwen was het in 2012 eindelijk klaar. Maar het resultaat mag er zijn. Het duurde onder andere zo lang omdat de bouw verschillende keren werd stilgelegd omdat er archeologische stukken gevonden waren. Dit is in Italie erg vaak het geval. Twee grote mozaieken (gemaakt door William Kentridge) en de verlichte roltrappen maken dat je je in een ondergrondse zee waant. Lees meer over het metrostation.

Metrostation Toledo, top 10 Napels

Klooster van Santa Chiara

Midden in de oude stad ligt het klooster van Santa Chiara. De straten eromheen zijn smal en vies. De buitenmuren zitten vol graffiti. Maar als je door het hek naar binnen gaat, stap je een andere wereld in. Het contrast tussen binnen en buiten het klooster zou niet groter kunnen zijn. Binnen zie je muren en pilaren vol mozaïek. Nonnen die zachtjes prevelend langslopen. Meer lezen over het klooster van Santa Chiara

Klooster van Santa Chiara, top 10 Napels

Spaccanapoli

De Spaccanapoli is een bijzonder rechte straat in Napels. Hij loopt dwars door het historische centrum van Napels. Op beelden van bovenaf lijkt hij Napels in tweeën te verdelen. Spacca betekent letterlijk breken. Hij is twee kilometer lang en het is een leuke en afwisselende wandeling en een makkelijke route aangezien het een rechte weg is;)

Spaccanapoli, top 10 Napels

Napoli Sotteranea

Oké je moet wel tegen kleine ruimtes kunnen maar als dit geen probleem voor je is, moet je zeker ook Napels onder de grond bekijken. In duizenden jaren zijn er naast grotten ook watergangen en putten gegraven waardoor er een complete stad onder de grond is ontstaan die in bepaalde periodes dienst deed als toevluchtsoord. Deze ruimtes werden gebruikt door de Christenen om samen te komen voor hun geloof en om hun doden te begraven, toen het Christendom verboden was in de Romeinse tijd. In de Tweede Wereldoorlog schuilden de Napolitanen in de tunnels tijdens. luchtaanvallen.

In de buurt van de basiliek San Lorenzo Maggiore kan je onder de grond de ruïnes zien van Neapolis (de Griekse stad). Ook zijn er complete begraafplaatsen onder de grond. En een grot die helemaal gewijd is aan San Gennaro, de beschermheilige van Napels.
Bekijk hier welke tours er te boeken zijn.

Even afkoelen in de zee

Het voordeel van een stad aan zee is natuurlijk dat je even lekker kan afkoelen nadat je de hele dag gelopen hebt. Langs de kustweg zie je trappen naar piepkleine strandjes. Hier vertoeven vaak Napolitaanse gezinnen. Uitgebreid gaan zwemmen zou ik niet aanraden maar even met je voeten in de zee koelt al heerlijk af.

Baai van Napels, top 10 Napels

Vomero

Vomero ligt een stuk hoger op een heuvel. Met op de top van de heuvel het mooie Castel Sant’Elmo. Vanaf hier heb je prachtig overzicht over de stad en de baai. Deze hippe wijk is o.a. te bereiken met de Funicolare. Het zijn vooral de welgestelde Napolitanen die hier wonen. In de wijk zijn veel leuke restaurantjes en winkels. En je kan er wandelingen volgen langs de uitzichtpunten.

Napels is een bijzondere stad. Ben je er nog nooit geweest? Dan hoop ik dat je daar snel een keer verandering in brengt. Ik kom er al vele jaren en zie de afgelopen jaren het aantal toeristen drastisch toenemen. Veel cruiseschepen leggen aan en lossen duizenden dagjesmensen. Het voordeel hiervan is dat bouwprojecten waar de stad al jaren mee bezig is, eindelijk voltooid worden. En dat de stad iets netter wordt.

Tip: Lekker pizza eten in Napels

Handige links

Veel informatie op de site van visitnaples.eu
Transport pass Napels
Ontdek Napels met Iris en Joel (Nederlandse locals in Napels die je kunnen helpen met je verblijf in Napels te organiseren en ook leuke tours organiseren)

Hoe kom je er?

Je vliegt naar Napels in ongeveer tweeëneenhalf uur. Er gaan vluchten vanaf Amsterdam Airport en Eindhoven Airport.
Met de auto is het ongeveer 1800 kilometer.
Met de trein kan ook, alleen moet je wel een paar keer overstappen. Je reist dan via Zwitserland of Frankrijk. Vanaf Milaan rijdt de Frecciarossa in ongeveer 5 en een half uur naar Napels. Als je met de trein gaat loont het qua tijd wel als je het laatste stuk met deze trein reist.

Buon Viaggio!