Pizza smaakt nergens zo lekker als in Napels. Als we daar zijn eten we het liefst elke dag pizza! In de meeste Nederlandse pizzeria’s smaakt pizza toch wel erg anders en daarom bakken wij onze pizza’s meestal zelf. Ik maak dan ’s ochtends het deeg en de saus en vaak blijven er vrienden van ons of van de kinderen eten. Ons eigen recept geef ik hier maar voor het bereiden van het deeg kan je het beste een keer in Napels gaan kijken. De manier waarop pizzaiolo’s in Napoli met het deeg omgaan is prachtig. Dat kunnen alleen echte Napolitaanse pizzabakkers.
Het deeg
Benodigdheden:
- 600 gram bloem (tipo 00)
- 2 pakjes gist
- 375 ml water
- zout
We beginnen dus met het deeg. Voor vier personen neem ik 600 gram bloem. Neem 600 gram fijne bloem (tipo 00). Maak hier een kuiltje in. Doe hier 375 ml warm water in en daarna de twee pakjes gist. Dit laat je staan totdat de gist begint te schuimen. Dan ga je het mengen. Ik meng het deeg zelf met een KitchenAid. Met deze keukenmachine wordt het deeg veel beter dan met mijn vorige machine. Je kan het natuurlijk ook met de hand kneden. Strooi er tijdens het mengen zout doorheen. Als het deeg een mooie bal vormt is het goed gekneed. Daarna moet je het goed de tijd geven om te rijzen. Laat het in de kom zitten met een vochtige doek eroverheen. (als je een KitchenAid hebt kan je bij de glazen kom het deksel erop doen) Na een paar uur is het helemaal luchtig gerezen.
De saus
Voor de saus gebruik ik een blikje Mutti Pelati Polpa, je kan natuurlijk ook tomaten malen met e staafmixer. Plet twee teentjes knoflook, doe deze in de tomatensaus. Haal ze eruit voordat je begint. Het gebruik van knoflook bestaat wel wat oneenigheid over. Dus doe het vooral naar je eigen smaak:) Scheur een flink aantal basilicumblaadjes in kleine stukje en meng alles door elkaar. Laat het lekker even intrekken terwijl het deeg aan het rijzen is.
Pizza uitrollen
Van het gerezen deeg maak je eerst weer een mooie bal. Van deze bal maak ik óf drie grote plaatpizza’s óf vijf éénpersoonspizza’s op de pizzasteen. Als je zo’n pizzasteen gebruikt moet je de oven wat langer laten voorverwarmen. Zet de oven zo hoog mogelijk. (Mijn heteluchtoven zet ik op 250 graden met een pizzasteen en 225 graden voor een plaatpizza).
Voor je het deeg gaat uitrollen strooi je wat bloem op je aanrecht. Als je een plaatpizza maakt deel je de bal in twee stukken en voor vier kleinere (ronde) pizza’s verdeel je de bal in vier stukken. Rol één van de stukken uit. Een echte pizzaiolo gebruikt geen deegroller maar voor grote pizza’s gebruik ik hem zelf wel. Anders is het erg lastig het deeg mooi glad en dun te krijgen. Let wel op dat je de lucht niet uit het deeg rolt. De kleine pizza’s kan je het wel met de hand doen. Je moet dan een beetje spelen met het deeg. Je begint met een mooi balletje en je drukt het plat. Dan duw je met je vingers het deeg telkens een beetje meer naar buiten zodat het de ronde vorm van een pizza krijgt.
Ik gebruik zelf bakpapier zodat de pizza’s niet aan de plaat vastplakken. Als je een pizzasteen gebruikt is het handig om van tevoren wat stukken bakpapier op maat te knippen.
Pizza Margherita maken
Is de oven op temperatuur en staat alles klaar? Dan kan je beginnen.
- Leg de uitgerolde pizzabodem op de bakplaat of op de schuif (als je een pizzasteen gebruikt)
- Verdeel een paar schepjes saus over de pizzabodem. Draai rondjes met de lepel zodat je de saus gelijkmatig verdeeld
- Beleg de pizza met bijvoorbeeld stukjes paprika, tonijn, ui wat je lekker vindt maar doe er niet teveel op. Dit is echt het verschil met een Napolitaanse pizza en een Nederlandse, in Napels gaat het om de bodem en de saus. Geen dikke laag erop.
- Verdeel er fijngesneden mozzarella over
- In de oven en ongeveer tien minuten wachten. Het verschilt per oven dus hou je pizza de eerste keren in de gaten. Als de kaas lekker borrelt en de bodem is aan het verkleuren is je pizza klaar.
Buon Appetito!