Ik ben gek op planten en alles wat groen is. Maar wat mij gewoon niet wil lukken is een basilicumplantje langer dan een week, nou misschien twee weken, in leven te houden. In de winter dan hè, in de zomer, in de tuin, lukt het wel. Tenminste totdat de slakken het doorhebben.
Wat het meest frustrerende is dat bij vrienden van ons de basilicum gewoon blijft leven. Dus óf zij kopen elke keer een nieuw plantje voordat wij komen óf wij doen iets niet goed.

Wat zijn de wensen van een basilicumplantje?

Ik ben er daarom maar eens ingedoken en op een rijtje gezet hoe zo’n plantje het nou graag wil hebben…

  1. veel (zon) licht.
  2. genoeg water van onderaf
  3. ompotten in goede aarde en grotere (terracotta)pot
  4. geen blaadjes plukken maar de takjes halverwege afknippen boven de aanzet van blaadjes
  5. wordt het plantje te groot? Knip dan ook de takjes halverwege af zodat hij daarna in de breedte gaat groeien

#basilicumchallenge

Twee weken geleden heb ik een basilicumplantje gekocht. En zoals je kan zien op de foto hieronder ziet hij er nog best goed uit. Het kan zijn dat hij wat meer zon nodig heeft maar daarvoor moeten we nog even wachten tot het wat beter weer is. Ik heb speciaal een kastje gekocht voor onze kruiden omdat we aan de zuidkant geen vensterbanken hebben. Dus ze staan nu in ieder geval in het licht. Verder heb ik een speciaal kruidenpotje gekocht van Mepal. Daar zit een touwtje in waarmee het plantje het water opzuigt. Als dit toch niet goed werkt zal ik hem in terracotta pot zetten met een schoteltje eronder. En ik beloof dat ik vanaf nu geen blaadjes meer zal plukken maar netjes de steeltjes zal afknippen op de plek waar dat hoort.

Als jullie nog tips hebben hoor ik dat graag! Je kan ze hieronder kwijt:)

Tips om je basilicumplantje langer te laten leven