Zelf Gnocchi maken, is echt iets om lekker op je vrije zondag te doen. Je bent er even mee bezig maar het is zo superlekker dat je dat al snel weer vergeten bent als je je zelfgemaakte Gnocchi opeet. En het kan ook erg gezellig zijn om samen de gnocchi te maken. Wij maken ze met aardappel volgens het recept van mijn schoonmoeder.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

Was de aardappels en kook ze gaar in de schil. Giet ze af en haal de schil eraf. Je zult merken dat de schil er erg gemakkelijk afgaat. Als dit een beetje tegenvalt kan je een mesje gebruiken. Haal als de schil eraf is, nog even de zwarte puntjes weg en de aardappels zijn klaar. Plet ze met een stamper of met een aardappelpers. Er mogen geen stukjes meer in de aardappel zitten dus goed stampen of persen:)

Maak een stuk van je aanrecht goed schoon en strooi de helft van de bloem hierop. Stort de aardappelpuree erop en begin dit te mengen. Als het een beetje gemengd is doe je het eitje erbij en de rest van de bloem en de zout. Meng het nog even goed door elkaar.

De deegballetjes rollen

Strooi wat bloem op je werkvlak en maak een mooie bal van het deeg. En deel deze in tweeën. Leg één deel onder een theedoek. Pak het andere deel en rol dit tot een mooie lange sliert. Als je merkt dat het begint te plakken strooi je er wat bloem overheen. Deel deze sliert weer in tweeën en rol weer één van de delen tot een smallere sliert. Het andere deel leg je onder de doek. Deel ook deze weer in twee stukken. Totdat je een siert hebt die er ongeveer zo uitziet.

Gnocchi lint

Hoe maak je zelf Gnocchi?

Als je een sliert hebt die ongeveer een halve centimeter dik is kan je beginnen met stukjes maken. Snij stukjes van ongeveer een halve centimeter af. Daarna zijn er verschillende manieren om de Gnocchi af te maken. Wij doen het op deze manier. Je moet de Gnocchi namelijk een beetje in een vorm rollen met je duim of met een vork. Hierdoor worden ze luchtiger en kan de saus er beter inkomen.

Er zijn ook speciale Gnocchiplankjes te koop. Hiermee maak je geribbelde Gnocchi’s. Dit is lekkerder als je ook van geribbelde (rigate) pasta houdt. Hier blijft de saus wat meer aankleven. Dit geldt ook voor de Gnocchi.

Als je de Gnocchi gerold hebt leg je ze op een plank of op je aanrecht met een theedoek erop. Strooi hier bloem overheen en leg de Gnocchi erop. Laat de een paar uur drogen. Na anderhalf uur rol je ze even om zodat ze aan beide kanten drogen.

Daarna kan je de Gnocchi gaan koken. Zet een grote pan water op en doe daar flink wat zout in. Als het water kookt doe je de Gnocchi voorzichtig in het water. Kook ze een paar minuten totdat ze boven komen drijven. Proef ze wel even voordat je ze eruit haalt. Schep ze met een schuimspaan uit de pan of giet ze af en doe ze daarna in een schaal met de saus. Schep dit een beetje door en strooi er kaas overheen. Je kan deze schaal nog tien minuten in de oven zetten. Doe er dan wat mozzarella blokjes doorheen.