Deze basis tomatensaus is een goed alternatief voor de saus die de mensen in Zuid-Italië zelf maken. Deze saus maken ze van kilo’s verse tomaten die ze in hele grote pannen koken. De flessen verse tomatensaus laten ze staan onder dekens zodat ze vacuüm trekken. Als ze klaar zijn staan de kelders van de hele familie vol met flessen tomatensaus. Deze saus is echt heerlijk! Helaas is dit iets te tijdrovend en heb ik ook niet zo’n grote kelder dus doe ik het maar op een andere manier. Deze saus is in 5 minuten gemaakt en je kan er eindeloos mee variëren.

Wat heb je nodig:

Let op: als je deze saus maakt voor in een ovenschotel moet je minimaal een dubbele hoeveelheid maken.

Je begint met een flinke scheut olijfolie in een pan en een gekneusd teentje knoflook. Dit doe je door met een groot mes met de platte kant hard op het teentje te drukken. Hierna kan je het schilletje er makkelijk afhalen. Doordat het teentje barst kan het sap er rustig uitkomen en wordt het opgenomen door de tomaten. Op één blikje tomaten gebruik ik één knoflookteen. Laat het teentje even bakken zodat de smaak lekker in de olijfolie trekt. Je kan natuurlijk ook een knoflookteentje fijn persen met de knoflookpers. Dit doen ze in Italië niet. Je kan het dan beter pletten met een groot mes en daarna heel fijn snijden. Maar kies vooral wat je zelf lekker vindt.

Hierna doe je een blikje Mutti Pelati in de pan. Nog een snufje zout erdoorheen en minimaal 20 minuten laten pruttelen.

Pluk een handje basilicumblaadjes van je basilicumplantje en scheur de blaadjes doormidden. Roer deze erdoorheen. Hierna mix je de saus met de staafmixer glad. Goede Penne of Fusilli heeft soms echt niet meer nodig dan deze lekkere basis tomatensaus.

Vergeet niet wat Parmezaanse kaas eroverheen te strooien voordat je het opdient.

Gebruik deze saus ook in:

Buon Appetito!