Pasta Fagioli oftewel pasta met bonen, een lekkere basic en stevige maaltijd. Het recept is makkelijk, snel te maken en supergezond. Je kan het met én zonder vlees eten. Ik heb dit recept van mijn schoonmoeder en zij maakt het altijd zonder maar als je het lekker vindt kan je er een lekker worstje doorheen doen. Je kan zelf variëren hoe stevig je hem wilt maken. Ik maak de pasta e fagioli zelf altijd iets steviger dan ik hem in Italië krijg voorgeschoteld. Sommigen eten het als een soort soep en sommigen meer als pasta met saus.
Wat heb je nodig?
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 150 gram worteltjes
- peperoncino (gedroogd)
- 1/2 liter water
- 2 blokjes kippenbouillon
- 350 Mezzi Rigatoni
- Parmezaanse kaas
- Blikje tomatensaus (Mutti Polpa)
- Olijfolie
- 300 gram Borlottibonen (gedroogde bonen eerst een paar uur laten wellen) of gewoon een potje bonen die al klaar zijn voor gebruik
- eventueel een worstje in blokjes gesneden
Zet een sauspan op het vuur en doe de olijfolie erin. Hak de bleekselderij, de wortels, de ui en de knoflook in een hakmolen fijn. Doe dit mengsel in de pan en laat even sudderen in de olijfolie. Voeg het blikje tomatensaus (als de tomaten nog niet gemalen zijn, doe je dit met de staafmixer) toe en laat even koken. Hierna doe je de bonen erbij en dan voeg je langzaam de bouillon toe. Als laatste doe je er naar smaak wat peperoncino bij. Laat hierna lekker even pruttelen.
Je kan ervoor kiezen om de pasta in het vocht mee te koken maar als je iets minder ervaren bent is het prima om de pasta eerst in een pan met water of bouillon te koken. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking. Kook de pasta 1 minuut minder lang dan er op de verpakking staat. Giet de pasta af en voeg deze bij de fagioli-saus. Laat nog een minuut lekker pruttelen en de saus trekt helemaal in de pasta. Voeg de blokjes worst als laatste toe.
Als je dit niet nodig vindt of je wilt gewoon zo min mogelijk vaat hebben achteraf, dan zorg je ervoor dat er iets meer vocht in de saus zit (een halve liter extra ongeveer) en dan kook je de pasta hierin gaar. Let wel op dat het niet te dik wordt zodat de pasta wel gaar kan worden. Als je ziet dat de saus te dik wordt voeg je nog wat (warm) water toe. Als de pasta bijna gaar is, mag de saus wel dikker worden. Doe dit ook een beetje op gevoel. Als je hem te waterig vindt doe je er de volgende keer dat je het maakt gewoon wat minder water in.
Schep de borden op en strooi er wat geraspte Parmezaanse kaas overheen en…
Bekijk hier meer recepten die snel en makkelijk te maken zijn
Buon Appetito!