Melanzane indorate e fritte
We hebben al meer recepten met gebakken aubergine op deze blog staan. Je kan ze oprollen en vullen of er een ovenschotel van maken. Maar je kan ze ook gewoon zo eten. Dit Napolitaanse recept is lekker als bijgerecht. Lekker met salade erbij.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 3 aubergines
- 5 eieren
- Parmezaanse kaas (flink wat raspen!)
- olijfolie
- kokosolie om in te bakken
- zout en peper
Hoe maak je gebakken aubergine?
Snij eerst de aubergine in plakken over de lengte van de aubergine. Ik gebruik zelf altijd een mandoline. Dit maakt het een stuk makkelijker om mooie gelijkmatige plakken te snijden. Ze moeten niet de dik en niet te dun zijn. Als we ze op gaan rollen maak ik ze wat dunner maar voor een ovenschotel of als we ze zo eten maak ik ze wat dikker.
Leg de aubergineplakken in een kom met water een scheutje azijn en zout. Leg daar een zwaar bord op zodat de aubergineplakken onder water liggen. Hierdoor komt het bruine bittere sap van de aubergines vrij en smaken ze straks lekkerder. Laat ze 5 minuten onder water staan en ververs dan het water. Laat ze weer 5 minuten staan en giet het water dan weg. Daarna leg je ze in een vergiet zodat ze kunnen uitdruppelen. Of dep ze droog met een doek. Ze moeten wel goed droog zijn voor je verder gaat.
Maak het eiermengsel door de eieren te breken in een grote kom. klop ze op en doe er een flinke hoeveelheid geraspte Parmezaanse kaas een scheutje olijfolie en zout en peper doorheen. Even goed doorroeren en je eiermengsel is klaar.
Pak een bord en doe hier een laag bloem in en zet de kom met het eiermengsel ernaast. Haal de aubergineplakken aan beide kanten door de bloem zodat er een dun laagje bloem op blijft plakken. Daarna haal je de plakken één voor één door het eiermengsel en bak je ze op een middelhoog vuur in een grote koekenpan. Ik gebruik altijd kokosolie maar je kan natuurlijk ook zonnebloemolie of andere bakolie gebruiken. De aubergineplakken lijken net kleine scholfiletjes als je klaar bent.
Leg de gebakken aubergine na het bakken op een schaal met keukenpapier zodat de olie er een beetje uitlekt.
Buon Appetito!