Panna Cotta ziet er altijd zo lekker feestelijk uit. Het is niet erg ingewikkeld om te maken maar als je er een coulis overheen doet van rood fruit en het met wat vers fruit decoreert ziet het er als een sterrendessert uit. Omdat ik geen vlees eet, maak ik Panna Cotta zonder gelatine. Als alternatief hiervoor gebruik ik Agar Agar. Dit is een plantaardig alternatief voor gelatine. Je kan het in de meeste natuur winkels kopen of bij de Toko maar ook bij sommige grote supermarkten.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 500 ml room
  • 2 gr agar agar (1 zakje)
  • 40 gram suiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • Vanillearoma
  • 200 gram frambozen (diepvries of vers)
  • Muntblaadjes

Hoe maak je Panna Cotta zonder gelatine?

Doe de room in een pannetje met de 40 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker een klein scheutje vanillearoma en de Agar Agar. Zet het vuur middelhoog en breng het al roerend aan de kook. Laat een minuut of twee zachtjes doorkoken en haal het dan van het vuur af. Schenk het in mooie glaasjes. Laat dit even afkoelen en zet dan ongeveer tweeënhalf uur in de koelkast. Let op: als je Agar Agar gebruikt kan je de glaasjes beter niet afdekken met plastic folie. Hierdoor werkt het minder goed en zal de Panna Cotta minder goed opstijven.

Voor de vruchtencoulis heb je 200 gram rood fruit nodig. Voor het dessert op de bovenstaande foto heb ik 150 gram frambozen en 50 gram wilde bosbessen gebruikt. Bewaar wat fruit voor de garnering.

Doe het fruit in een pan en voeg 2 zakjes vanillesuiker toe doe er ook een half glaasje water bij. Breng dit langzaam aan de kook terwijl je roert. Als het kookt laat je het lekker pruttelen zodat het indikt. Na een kwartiertje haal je het van het vuur en pak je een kom en een zeef. Zet de zeef op de kom en doe de vruchtenmoes erin. Roer dit met een houten pollepel rustig door en schraap het ook goed langs de zeef waardoor alle vruchtenmoes door de zeef gaat en de pitjes achterblijven in de zeef. Haal ook de vruchtenmoes aan de onderkant van de zeef. Daar blijft altijd een flinke laag plakken. Laat dit ook afkoelen en als het afgekoeld is schenk je dit in de glaasjes met Panna Cotta.

Maak het af met wat van het fruit dat je bewaard hebt en een paar muntblaadjes.

Buon Appetito!

Agar Agar

Agar Agar is een goed alternatief voor gelatine. Het is gemaakt van roodwier (zeewier) uit Azië. In poedervorm is het het best verkrijgbaar. Je hebt er in verhouding veel minder van nodig dan van gelatine. Dus wel even goed kijken hoeveel je moet gebruikt. En een ander verschil is dat je het moet meekoken. Voeg het dus meteen toe voor het koken en niet achteraf zoals je met gelatine vaak moet doen. Het is geur- en smaakloos dus je verandert de smaak of geur van je gerecht niet.

Meer lekkere desserts…