Brood bij de maaltijd hoort erbij volgens Italianen. Maak lekker zelf deze Foccacia en serveer dit bij het eten. Dit platte brood werd heel vroeger op de vloer van de oven gemaakt. Het recept voor het deeg lijkt wel op dat van pizzadeeg. De foccacia op deze foto heb ik van speltmeel gemaakt. Daardoor is de kleur wat donkerder.
Wat heb je nodig?
- 500 gram bloem
- 300 ml lauwwarm water
- 25 gr verse gist of 2 zakjes droge gist
- 2 theelepels suiker
- 3eetlepel zout
- Olijfolie
Voor de topping:
Kies voor je topping een combinatie uit: rozemarijn, zeezout, parmezaanse kaas (geraspt), zongedroogde tomaatjes, mozzarella, uienringen of iets anders wat je zelf lekker vindt en waar ik nu even niet aan denk;)
Hoe maak je Foccacia?
Verwarm de oven op 220 graden. En zet een bakblik klaar met bakpapier erin.
Doe de bloem in een mengkom en maak een kuiltje in het midden. Brokkel de verse gist of strooi de droge gist in dit kuiltje. Doe het water en de suiker erbij en laat even staan met een deksel erop. De gist zal gaan borrelen. Als er een schuimlaagje op staan kan je de mixer aanzetten. Laat mixen tot het een bal vormt. Laat deze bal vervolgens een half uur rijzen. Na een half uur meng je het nog een keer. Deze keer voeg je 2 eetlepels van het zout toe en een scheutje olijfolie. Als het weer een mooie bal is geworden smeer je de buitenkant in met olijfolie. Laat deze nog 2 uur rijzen.
Maak er weer een bal van en verdeel deze over het bakblik. Verdeel het resterende zout erover en doe er wat parmezaanse kaas of uienringen op of zongedroogde tomaatjes. Doe er niet teveel op. Dat is niet de bedoeling.
Bak de Foccacia in 15 tot 20 minuten op 220 graden. Lekker bij pasta, of een voorgerecht met allerlei antipasti of bij een soepje.
Buon Appetito!